Aardbeienbavarois

Ingrediënten
Bavarois
- 2 uitgeperste sinaasappels
- 1 el rietsuiker (naar smaak)
- 500 g aardbeien (mag ook diepvries en kan ook met ander rood fruit)
- 2 eiwitten
- 2 eidooiers
- 40 g poedersuiker
- 8 blaadjes gelatine
- 1 liter uitgelekte yoghurt
- 100 ml slagroom
- 2 eetlepels frambozenlikeur
Koekjes bodem
- 1/2 pak kandijkoekjes
- 85 g boter
Gelei
- 110 g bosvruchtenpuree
- 80 g suiker
- 20 g glucose
- 2 bl gelatine
Bereiding
Hangop maak je een dag van te voren.
Dag van te voren
Hangop maken
- Zet een zeef in een kom en leg er een doek in.
- Giet de yoghurt in het doek en laat in de koelkast uitlekken.
Aardbeienpulp
- Verwarm de aardbeien met de likeur, het sinaasappelsap en de rietsuiker.
- Pureer en giet eventueel door een zeef.
Dag zelf
- Bekleed een schaal met bakpapier.
- Week de gelatine ongeveer 15 minuten in koud water, langer mag ook.
- Klop de slagroom tot yoghurtdikte en zet in de koelkast.
Bodem
- Smelt de boter.
- Hak de koekjes fijn in een foodprocessor.
- Roer de gesmolten boter erdoor.
- Verdeel de massa over de bodem van de schaal.
Bavarois maken
- Verwarm een deel van de aardbeienpulp opnieuw.
- Haal van het vuur.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg de uitgeknepen blaadjes toe aan de vruchtenpulp.
Meng totdat de gelatineblaadjes zijn gesmolten. - Voeg dit toe aan de rest van de pulp toe.
- Klop de eidooiers schuimig.
- Klop de room stijf tot yoghurtdikte.
- Klop de eiwitten stijf.
- Roer de eidooiers, de room en de uitgelekte yoghurt door elkaar en mix alles op de laagste stand voorzichtig glad.
- Voeg de vruchtenpulp en eventueel nog wat poedersuiker en likeur toe. Proef!
- Spatel de opgeklopte eiwitten beetje bij beetje door de massa. Alles moet luchtig blijven.
- Zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Heb je haast, zet het dan een paar uur in de vriezer.
Gelei maken
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Verwarm de bosvruchtenpuree met de suiker en de glucose totdat het kookt.
- Los de uitgeknepen gelatine erin op en laat afkoelen.
Afwerken
- Giet de afgekoelde gelei op de taart. (verwarm eventueel licht zodat je de gelei kunt gieten)
- werk af met wat gemarineerde aardbeien