Aardbeienbavarois

Ingrediënten

Bavarois

  • 2 uitgeperste sinaasappels
  • 1 el rietsuiker (naar smaak)
  • 500 g aardbeien (mag ook diepvries en kan ook met ander rood fruit)
  • 2 eiwitten
  • 2 eidooiers
  • 40 g poedersuiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 liter uitgelekte yoghurt
  • 100 ml slagroom
  • 2 eetlepels frambozenlikeur

Koekjes bodem

  • 1/2 pak kandijkoekjes
  • 85 g boter

Gelei

  • 110 g bosvruchtenpuree
  • 80 g suiker
  • 20 g glucose
  • 2 bl gelatine

Bereiding

Hangop maak je een dag van te voren.

Dag van te voren

Hangop maken

  1. Zet een zeef in een kom en leg er een doek in.
  2. Giet de yoghurt in het doek en laat in de koelkast uitlekken.

Aardbeienpulp

  1. Verwarm de aardbeien met de likeur, het sinaasappelsap en de rietsuiker.
  2. Pureer en giet eventueel door een zeef.

Dag zelf

  1. Bekleed een schaal met bakpapier.
  2. Week de gelatine ongeveer 15 minuten in koud water, langer mag ook.
  3. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en zet in de koelkast.

Bodem

  1. Smelt de boter.
  2. Hak de koekjes fijn in een foodprocessor.
  3. Roer de gesmolten boter erdoor.
  4. Verdeel de massa over de bodem van de schaal.

Bavarois maken

  1. Verwarm een deel van de aardbeienpulp opnieuw.
  2. Haal van het vuur.
  3. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg de uitgeknepen blaadjes toe aan de vruchtenpulp.
    Meng totdat de gelatineblaadjes zijn gesmolten.
  4. Voeg dit toe aan de rest van de pulp toe.
  5. Klop de eidooiers schuimig.
  6. Klop de room stijf tot yoghurtdikte.
  7. Klop de eiwitten stijf.
  8. Roer de eidooiers, de room en de uitgelekte yoghurt door elkaar en mix alles op de laagste stand voorzichtig glad.
  9. Voeg de vruchtenpulp en eventueel nog wat poedersuiker en likeur toe. Proef!
  10. Spatel de opgeklopte eiwitten beetje bij beetje door de massa. Alles moet luchtig blijven.
  11. Zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
    Heb je haast, zet het dan een paar uur in de vriezer.

Gelei maken

  1. Laat de gelatine weken in koud water.
  2. Verwarm de bosvruchtenpuree met de suiker en de glucose totdat het kookt.
  3. Los de uitgeknepen gelatine erin op en laat afkoelen.

Afwerken

  1. Giet de afgekoelde gelei op de taart. (verwarm eventueel licht zodat je de gelei kunt gieten)
  2. werk af met wat gemarineerde aardbeien